یک رسانه آمریکایی تحلیل کرد با وجودی که باراک اوباما و حسن روحانی با هم "دستِ تاریخی" را ندادند، اما سخنرانیهای آنها در سازمان ملل، نشانه تمایل طرفین به گفتگو است.
"بیزنس استاندارند" با بیان این نکته مینویسد: "این مساله در اظهارات اوباما که میگوید واشنگتن "به دنبال تغییر نظام نیست" و بیانِ روحانی که تهران "به دنبال افزایش تنش" با آمریکا نیست، نمایان است."
این سایت اقتصادی، در ادامه، صحبتهای اوباما در روز گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل را پاسخی به "نشانههای مثبتی" دانسته است که ایران پیشنهاد حل دیپلماتیک مساله هستهای را داده است.
در حالی که ایران همواره سلاح کشتار جمعی را بطور کلی رد کرده است، اوباما مجددا این صحبت را تکرار کرد که آمریکا خود را موظف به ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای میداند و گفت: "حاضر به پذیرش حرکت به سمتِ تولید یا استفاده از سلاح کشتار جمعی نیستیم."
رئیس جهموری آمریکا در اجلاس سالانه رهبران جهان گفت "تاریخ دشوارِ" روابط ایران و آمریکا را نمی توان یک شبه پشت سر گذاشت زیرا "بی اعتمادی عمیقی" وجود دارد. اما وی معتقد به "فرصتی برای برداشتن گامهای بزرگ در مسیر طولانی به سمت روابطی متفاوت" است.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین افزود: "شاید موانع به نظر بزرگ بیایند، اما من محکم اعتقاد دارم باید مسیر دیپلماتیک را امتحان کنیم. با به دنبال تغییر رژیم نیستیم و حق ملت ایران را برای برخورداری از انرژی صلح آمیز هستهای محترم میشماریم."
وی همچنین گفت از جان کری-وزیر خارجه- خواسته است تا با دولت ایران در زمینه یک راه حل دیپلماتیک در زمینه برنامه هستهای ایران گفتگو کند.
کری روز پنج شنبه به همراه دیگر اعضای 5+1 با محمد جواد ظریف دیدار خواهند کرد.
"بیزنس استاندارد" میافزاید: "جلسه فوق، اولین دیدار رودررو دیپلماتهای ارشد آمریکایی و ایران از زمان سرنگونی محمدرضا شاه پهلوی -که طرفدار آمریکا بود- در بیش از 34 سال اخیر محسوب میشود."
این سایت مینویسد سخنرانی اوباما باعث گمانه را تقویت کرده بود که دیداری صورت گیرد و با روحانی دست بدهد.
اما با فاصله کمی قبل از صحبتهای روحانی، دو مقام ارشد دولت در گفتگو با خبرنگاران مدعی شدند به دلیل مشکلاتی که ممکن است در داخل ایران بوجود بیاید، این دیدار صورت نخواهد گرفت.
چند ساعت بعد نیز روحانی، صحبت از تمایل به "گفتگوهای بدون تأخیر برای اعتمادسازی متقابل و رفع دوسویه ابهامات از طریق شفافیت کامل" کرد.
وی گفت: "سلاح هستهای و کشتار جمعی هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی ایران نداشته و با باورهای بنیادین مذهبی و اخلاقی ما در تعارض است."
رئیس جمهوری ایران با تقیبح تحریمهای بینالمللی علیه ایران گفت: "تحریم های غیرعادلانه، به عنوان جلوه دیگری از خشونت، ذاتاً ضد صلح و ضد بشری هستند که برخلاف تبلیغات تحریمگران، دولتها و نخبگان سیاسی را هدف قرار نمیدهند، بلکه بیش از همه، مردمان عادی را قربانی دعواهای سیاسی خود میکنند."
روحانی با بیان این که "ایران به دنبال حل مشکلات و نه ایجاد آنهاست" گفت کشورش "به دنبال افزایش تنش با آمریکا نیست".
وی گفت با دقت به صحبتهای اوباما گوش داده است و امیدوار است آمریکا "از پیروی از منافع گروههای جنگ طلبِ " خودداری کند.
جان مک کین، لیندسی گراهام و کلی آیوت -سه سناتور جمهوری خواه آمریکایی- حمایت محتاطانهای از راهبرد دیپلماتیک دولت اوباما با ایران کردند و مدعی شدند: "شدیداً نسبت به اهداف اصلی برخوردِ نرمِ ایران مشکوک هستیم."
این نمایندگان که به عنوان اصلیترین پیشنهاد دهندگان تحریمها علیه جمهوری اسلامی و صحبتهای جنگ طلبانه مشهور هستند همچنین گفتند: "باید با چشمانی کاملاً باز با این راهبرد دیپلماتیک برخورد کنیم و نباید اجازه دهیم ایران از مذاکرات به عنوان ابزاری برای تاخیر انداختن استفاده کند."
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 25,دسامبر,2024